Isoleren

Om warmteverlies door de dakconstructie te voorkomen is het nodig om warmte-isolatie toe te passen. Sommige dakplaten zoals: houtwolcementplaten en stroplaten hebben van zichzelf een isolerende werking waardoor warmte verlies wordt beperkt. Helaas voldoen deze toepassingen niet meer aan de eisen van vandaag de dag. zo dient er tegenwoordig voldaan te worden aan een RC-waarde van 3,6 (8cm) bij renovatie van bestaande bouw en een RC-waarde van 6 (14cm).

Uit het oogpunt van energiebesparing is het nodig om bouwkundige constructies te maken van stoffen die warmte goed isoleren. Bij de opbouw van een dakconstructie wordt daarom warmte isolatie toegepast. Hiervoor passen we de volgende materialen toe. 

Isolatoren:

Lucht (stilstaand)

Polyurethaan-schuim

Polystyreen-schuim

Kurk

Glaswol

Steenwol

Schuimglas

Een dakconstructie bestaat uit het dragende deel van het dak ofwel de constructie balken en de vloerdelen ofwel dakbeschot/dakvloer, de isolatielaag (indien van toepassing) en de dakbedekking. zoals wij op de pagina van dak aangeven wordt de dakbedekking over het algemeen bepaald door een architect van het gebouw. De isolatielaag kan worden aangebracht onder de dakvloer, op de dakvloer onder de dakbedekking of op de dakbedekking. Afhankelijk van de Plaats van de warmte-isolatie spreken we van

een warmdak,

een koud dak

of een omgekeerd dak.

©2021. StuyfTotaalOnderhoud & Renovatie All Rights Reserved.